Expo Vertragen & Loslaten, De Tao van schilderen

20/01/2023

Artist statement

Een creatief proces van verstillen, vertragen, vertrouwen en loslaten

Naar aanleiding van mijn expo in De Bottelarij blik ik terug op mijn creatieve pad van voorgaande jaren met 3 series van aquarellen, intuïtieve schilderijen en mandala's.
Kunstzinnig werken brengt me dichter bij mezelf, en elke techniek ondersteund me met zijn eigen-wijze kwaliteiten in dit proces van 'Creatief Verstillen en Reflecteren'. Mijn creatieve pad naar Levenskunst van voorgaande 10 jaren is een kunstzinnige pelgrimstocht naar zinvol verstillen, vertragen, vertrouwen en loslaten.

Mindful buitenbeelden aquarellen
2013 - 2017 | met dank aquarelgroep Dum Pingoo Vivoo, olv Gerda Mentens

Werken met aquarel laat me bewust vertragen en de hectiek van het dagelijkse leven loslaten. Dagelijkse taferelen in de buitenwereld worden een moment om mindful stil te staan, te genieten van de rijkdom van rust en eenvoud. Deze levenskracht tracht ik te capteren in levendige kleuren.
De techniek van aquarelleren vereist om hier en nu aanwezig te zijn, het tempo van water te volgen ... en dan daadkrachtig te reageren op de mogelijkheden die het nat, vochtig of droog papier aanreikt. Aquarelleren leert me levenskunst door het proces om met intentie vorm te geven aan wat me beweegt en vervolgens controle los te laten.

Intuitief binnenbeelden schilderen
2014 - 2022 | geïnspireerd door eigen workshops Creatief VerstillenVedic Art 
2017 - 2018 | specialisatiejaar Kunstreis voor de Ziel @ De Kleine Tiki

Tijdens intuïtief schilderen duik ik in mijn binnenwereld vol kleur en symboliek. Krijgen mijn indrukken vorm, komen verlangens en inzichten in beeld. Ben ik méér aanwezig en dicht bij mijn kern.
In de gelaagdheid van het proces tracht ik te accepteren wat zich wil tonen en zoek ik letterlijk en figuurlijk balans, verbinding en harmonie in de voelbare contrasten.
Intuïtief schilderen leert me levenskunst en veerkracht door de aanwezige onderstroom te accepteren, verlangens te verduidelijken en intenties te bekrachtigen.

Innerlijke balans hervinden met chakramandala's constructief te tekenen en procesgericht intuïtief te kleuren
2020 - 2021 | Reis door de chakra's & Opstellingsdag olv Miriam Zwaga
2021 - 2022 | viering 15j -16j Bronkracht met expo Atelierinbeeld.be & Iyo Yape Beurs

Na de chaos van de 1e lockdown, overlijden in de nabije familie en het faillissement van ons loopbaanbedrijf zocht ik een manier om de dingen terug op een rij te krijgen voor mezelf. Tijdens de 'reis door de chakra's' focuste ik maandelijks op 1 chakra thema. Intuïtief onderzocht ik mijn eigen proces en kleurde gaandeweg per mandala tussen de 30 en 60u.  (lees blog 'Leidraad voor transformatie').

Aluminiumprint Eliane KunnenHet werd een persoonlijk jaartraject van zelfzorg naar bewustzijn, die me aanmoedigde om in een volgende fase ook mijn innerlijke kunstenaar en de 'kunstmaker' waarlijk te bevrijden en voortaan letterlijk en figuurlijk ruimte te geven in mijn leven en werk. (lees blog 'Tuinatelier, van verlangen naar daadkracht')

Kunstenaarsontbijt en verkoop werken tvv vzw Aksi

Bij wijze van alternatieve opening expo kunt u deelnemen aan het kunstenaarsontbijt à 25€/pp op zo. 5 febr. Het uitgebreide ontbijtbuffet omvat oa een 10-tal verse hartige én zoete broodjes, cava of appelsap, kazen, nagerecht, ...  De moeite voor elke Bourgondiër! ;-)

AKSI vzw staat voor ‘arbeidskansen voor sociale integratie’ en is een sociaal economieproject ondergebracht in de Bottelarij in Ulbeek (Wellen). Hier vinden mensen werk, die elders om uiteenlopende redenen uit de boot vallen. Het AKSI team werkt vanuit het gedachtengoed van Appreciative Inquiry - dat ikzelf ook inzet bij loopbaanbegeleiding - en geeft kansen aan mensen uitgaande van de sterkten van elk individu.

Data Expo

  • Kunstenaarsontbijt met Eliane Kunnen op zondag 5 febr. 10u-12u - reservatie vereist: info@debottelarij.be
  • Van 4 t/m 29 januari 2023 stel ik samen met Greet Jaspers tentoon, met aquarellen en schilderijen.
  • Van 1 t/m 26 februari 2023 stel ik solo tentoon met recenter werk Soulpaintings en Chakramandala's

 
Relevante links & Blogs

Volg ons op