Bullet Journal Methode: Vinden wat werkt voor jou

05/05/2019

Wat vooraf ging ...

Onlangs kreeg ik een oproep van een collega loopbaanbegeleider bij Werk met Zin met de vraag om tips voor haar cliënt die als niet-gestructureerde bediende, met Autismespectrumstoornissen (ASS) werkt in een chaotische omgeving waar men tal van events organiseert voor derden met een chaotische coördinator als leidinggevende. ... AHH, paniek! Paniek die ik herken van vroegere werkervaringen, en die me zelfs nu nog met momenten kan overweldigen.

"Het leven was te druk geworden. Het leek wel alsof mijn bestaan gewoon één lange to-dolijst was geworden. Ik was vergeten wat mijn dromen waren, mijn doelen, mijn 'wat als'-en, mijn 'als ik zou kunnen'. "   Amy Haines *

Vanuit automatische piloot in mijn 'old school' denken refereerde ik naar de uitgebreidde gratis E-cursussen bij VDAB. Een uitgebreid aanbod waar je kunt kiezen op welk vlak je meer hands-on tools en kennis wil opdoen. Een aanrader voor werkenden én werkzoekenden!

Innerlijke criticus

Mijn feedback was heel praktisch en nuchter, maar het gaf mezelf een wrang gevoel. Ik hoorde in gedachte mijn innerlijke criticus met verwijtend vingertje spreken: "dat zou ik zelf ook moeten opfrissen om productiever en efficiënter zijn", "ik ben niet gedisciplineerd genoeg", etc ... En gelukkig hoorde ik ook meteen mijn rebelse tegenpool: "pff, daar heb ik écht geen zin in", "dat past niet meer bij wie ik nu ben", "zo wil én kan ik zelf niet meer werken", ... Ik voelde een vervelende patstelling. Het voorval bleef dan ook ongemakkelijk en onderhuids nazinderen bij mezelf.

Inspiratie uit niet-denken en het lege hoofd

Enkele dagen nadien krijg ik in een flits een geweldig AHA-moment  terwijl ik in een ontspannen toestand onder de douche sta. Heerlijk toch, hoe 'niet-denken' en 'het lege hoofd' juist wél inspiratie en waardevolle ideeën laten opborrelen! Futuroloog Alex Pang beschrijft dit fenomeen als 'waarom drukke mensen niet productief zijn'.

De uitdaging aangaan

Tijdens mijn AHA-moment herinner ik me dat ik eind 2018 zelf de uitdaging ben aangegaan om mijn werk te organiseren volgens de Bullet Journal Methode van Ryder Caroll. Hoe kon ik dat nu vergeten!?
Enkele jaren voordien heb ik me verdiept in de 'Getting Things Done' (GTD) volgens David Allen. Wat ik waardevol en logisch vond, maar als methodiek geen maand heb kunnen volhouden. Misschien was ik er toen nog niet klaar voor. GTD en de manier waarop het me was overgebracht, was op dat moment voor mij persoonlijk te zakelijk, strak en strikt waardoor ik overweldigd en ongemotiveerd afhaakte. Ik besef dat de  'Bullet Journal Methode' wel degelijk overeenkomsten heeft met 'Getting Things Done', maar voor mij overzichtelijker, verteerbaarder en leuker is waardoor ik gemotiveerder taken gedaan krijg én een beter zicht krijg op mezelf en mijn werkgewoonten.

"Het gaat erom dat je op een veilige manier toegeeft aan je nieuwsgierigheid
en dingen uitprobeert zonder tijd te verspillen." - Ryder Caroll

 

De Bullet Journal Methode

Het verleden vastleggen, het heden organiseren, de toekomst plannen.

Bekijk hier hoe Ryder Caroll deze methode ontwikkeld heeft uit noodzaak om productiever om te gaan zijn eigen ADD of hyperactieve gedrag. Spontaan deelde hij zijn methode met anderen. Momenteel gaat de BuJo methode als een lopend vuurtje de wereld rond, en wordt door zowel door studenten, als professionele ondernemers, als bezorgde moeders en in nog zoveel andere contexten ingezet.

"De Bullet Journal Methode zal je helpen om meer te bereiken door te werken aan minder.
Ze helpt je te ontdekken wat betekenisvol is, en daarop te focussen door alles weg te scnijden wat betekenisloos is." - Ryder Caroll *


 
meer info: bulletjournal.com

 

Natuurlijk werken

Ik merk dat de BuJo Methode me een creatieve organische structuur aanreikt die me helpt zicht te krijgen op de 1001 dingen die ik te doen heb, nog wil doen, op wacht, mee speel, overweeg, nog te vragen heb, etc ... Het geeft me een goede mix van fun én functioneel. Het laat me natuurlijk werken, dicht bij mijn eigen aard ... en in mildheid als ik het niet voor mekaar krijg zoals ik op voorhand bedacht had.

Bij wijze van evaluatie heb ik mijn huidige BuJo's eens verzameld. Ik merk dat ik verbaasd én fier op mezelf ben als ik mijn huidige collectie van 4 BuJo's bij elkaar zie. De voorgaande 6 maanden heb ik volop met de methode geëxperimenteerd en in diverse contexten ingezet.  Voor mij is dat toch wel een bevestiging dat deze vorm wél voor me werkt.


Evaluatie ... tot nu toe

Graag deel ik openhartig enkele waardevolle inzichten.

 • Persoonlijke groei:

  • Nieuwe kansen - Iets gedisciplineerd élke dag doen is niet mijn forté. Met BuJo kan ik elke week of maand afronden, evalueren en probleemloos een verse start maken. Zo blijft de methode motiverend én werkbaar voor mij.

  • Zelfzorg - Ik wordt in de hoeveelheid van ideëen, plannen en lopende projecten nog bewuster van wat ik wil en aankan. Ik ben blij dat schrappen én bewaren voor later gewoon kan, zonder enige druk.

  • Zachter werken - Mijn innerlijke criticus en saboteur worden hierdoor milder naar mezelf toe. Ik leer mijn werkritme, leerhonger en enthousiasme beter kennen en hoe dit hanteren.

  • Fouten-maken-moed - BuJo leert me om creatief en inventief om te gaan met foutjes. Als ik een pagina 'verknoei' dan plak ik er leuke afbeeldingen in die me op dat moment raken. Dan ontstaat er spontaan een moodboard of inspiratie pagina. ...

 • Productiever werken:

  • Motiverend naslagwerk - BuJo is voor mij een combi geworden van persoonlijk en professioneel werk, van fun en functioneel. Mijn uitgebreid proceswerk en Art Journaling doe ik elders en anders, maar de ideëen noteer ik alvast in een collectie in mijn BuJo.

  • Op mijn noden aanpasbaar - Ik kan de structuur en vorm aanpassen aan mijn dagelijkse taken, projecten, samenwerkingen, opleidingen, lezingen, webinars, etc... Het systeem van index, future log, rapid logging, trackingmigratie, treading ... werkt prima voor mij.

  • Mijn eenvoudige werkvorm en structuur gevonden - Mijn BuJo moet me ondersteunen in overzicht houden van mijn werkzaamheden en dit sneller, makkelijker laten uitvoeren. Uit de veelheid van mogelijkheden heb ik ondertussen een eenvoudige structuur gevonden die ik als basis gebruik. Dat geeft innerlijke rust.

  • Sneller werken - Als creatieve beelddenker vind ik 't leuk om lopende 'grote projecten' met een kleurcode van een washi tape te voorzien? Dat maakt 't niet enkel leuk om zien voor mezelf, ik vind er ook snel info in terug die ik dan via 'treading' en/of 'migratie' kan aanvullen. Zo werk ik sneller omdat ik geen 10 verschillende dossiers/mapjes meer heb, maar 1 centraal verzamelpunt met mijn BuJo.

  • Zelfkennis - Ik leer door het experimenteren mezelf beter kennen: waar neem ik teveel hooi op mijn vork, waar kan ik focus houden of me laten door verleiden, hoe kan ik als kenniswerker procedures vastleggen die me later werk besparen, ...

  • Intentievoller leven en werken - de trackers stimuleren me en maken een nuchtere terugblik mogelijk. Ik krijg ook hier zicht op mijn eigen bio-ritme en interesse fases ...
    

"Als ons leven een oceaan is, dan zijn onze dagen golven; sommige groot, sommige klein.
Je bullet journal is de kustlijn, en wordt gevormd door beide." -
Ryder Caroll *

Ga zelf aan de slag

Bovenstaande quotes* vind je ook terug in Ryder Caroll's boek 'De Bullet Journal Methode'.
Een aanrader om van de oorspronkelijke bedenker te leren, want er zijn al heel wat copycats op de markt.
Graag deel ik enkele van mijn favoriete producten met jou. Zoals je ziet voor elk budget wat wils.


Ondersteuning nodig?

Wil je er zelf mee aan de slag, maar geraak je niet goed van start? Mail me dan.
Bij voldoende interesse wil ik wel een workshop en/of werkgroepje begeleiden.

Jouw feedback is welkom

Wat heeft jou geraakt in mijn getuigenis? Gebruik je de De Bullet Journal Methode al?
Ik nodig je uit om je reactie hieronder achter te laten.
Volg ons op