Brainspotting als 'EHBS', Eerste Hulp Bij Stress

21/02/2024

Eerstelijnszorg bij stress, burnout, traumaverwerking, ...

In recente jaren hebben we allen zowel individueel als collectief een flinke portie trauma's te verwerken gekregen met oa de impact van Covid, oorlogen, klimaatveranderingen, etc... Stress, burnout en traumaverwerking steekt dan ook meer de kop op én wordt tegelijk ook steeds meer bespreekbaar.

Als life-en loopbaancoach en eerstelijnsprofessional ontvang ik dan ook steeds meer cliënten die 'in de grijze zone zitten' richting professionele geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ik verwijs geregeld door naar de huisarts, doch de wachtlijsten bij gespecialiseerde hulpverleners, psychologen en therapeuten zijn vaak maandenlang.
Mijn verantwoordelijksgevoel zette me dan ook aan om te zoeken naar andere vangnetten, om uiteindelijk zelf bij te scholen binnen wat mogelijk is in eerstelijnzorg
 
Wat is de eerstelijnzorg?
De eerstelijnszorg is basiszorg (zowel medisch als ondersteunend) toegankelijk voor iedereen zonder doorverwijzing. Een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, burger of patiënt kan dus onmiddellijk beroep doen op zorg- en hulpverleners van de eerste lijn. Deze eerstelijnsprofessionals staan het dichtst bij de burger en zijn daarmee het eerste aanspreekpunt binnen de gezondheidszorg.


bron: eerstelijnszone.be

Ervaring leert ... en zet in beweging

Als hulpverlener en ondernemer in roerige tijden heb ik voorgaande jaren Brainspotting zelf ingezet voor mijn mentaal en emotioneel welzijn.
 

Het ondersteunde me in:
  • het neutraliseren van 'paniekmomenten' zodat ik mijn werking kon verder zetten
  • geen keuzes maken uit angst of weerstand
  • bracht me terug dicht bij mijn zuiver voelen en kern
  • gaf inzicht in vermijdingsgedrag en doorbreken van belemmerende patronen
  • gaf verrasende en verhelderende inzichten uit mijn tijdslijn
  • ...
Het is magisch wat zich mag tonen, als we dit proceswerk aangaan en we het innerlijke proces verwonderend durven volgen.


Brainspotting, een nieuwe tool in mijn coachaanbod

​Vandaar dat ik me in 2024 heb bijgeschoold en gecertificeerd ben als Brainspotting facilitator, opdat ik deze tool op een zorgvuldige en zorgzame wijze kan inzetten via of langs mijn werking als life- en loopbaancoach, al dan niet in combinatie kunstzinnig, systemisch of bewustzijnscoaching. 
 
Deze innovatieve methodiek kan effectief ingezet worden om zowel klachten te verminderen, als je kwaliteiten en zelfvertrouwen te versterken die een gezonder, gelukkiger en succesvol leven bevorderen. Het schept mentale ruimte, ondersteund veerkracht en kan je terug in beweging zetten. Kamp je met tijdelijke stress, weerstanden, angst, ...? Wil je mentale patronen ontwarren en doorbreken?

Dan kun je nu ook in mijn praktijk te Herk-de-Stad terecht voor een Brainspotting sessie of traject.


​Ben jij klaar om de kracht van Brainspotting te ervaren?

Disclaimer

Deze blog is bedoeld als inspiratie en eerstelijnszorg informatie voor volwassenen die openstaan voor proceswerk in stressvolle periodes. 
Bij twijfel, ernstige en chronische klachten contacteer je altijd eerst je huisarts. Voor diepgaandere trauma's blijf ik doorverwijzen naar huisarts en mijn netwerk aan gespecialiseerde professionele hulpverleners. Weet dat steeds meer kinesisten, psychologen en traumatherapeuten Brainspotting inzetten in hun werking, én vanuit hún veld van expertise.
 
Volg ons op