Levenskunst of mijn reis naar zelfrealisatie

De rode draad doorheen mijn leven is gevormd door stilte, natuur en kunstzinnig werken

Ik groeide op als kind in de stiltegebieden van het Limburgs Maasland. Wanneer ik niet buiten in de natuur was kon je me thuis vinden, bezig vol overgave te tekenen, schilderen en knutselen.

‚ÄčMijn reis naar mijn oorspronkelijke stem voerde me echter eerst weg van de natuur. Door mijn bachelor-studie productdesign en mijn lerarenopleiding kwam ik gaandeweg onbedoeld in een voor mij ongezonde wereld terecht. Eerst was het nog boeiend. Ik ging helemaal op in een nieuwe omgeving van vorm, kleur, technologie, cultuurfilosofie en toegepaste psychologie. Dankzij een beurs kreeg ik bovendien de unieke kans om me in Noorwegen te laten inspireren door de design pioniers van de Scandinavische ergonomie die onder andere de balansstoel ontwikkelden. Een manier van zitten waarin vrij en veel bewegen juist cruciaal en veel gezonder bleek te zijn!

Aansluitend surfte ik mee op de digitale revolutie waardoor ik me bijschoolde in grafisch-, web- en multimediadesign. Jammer genoeg belandde ik zodoende fulltime achter de computer in een analytische en virtuele wereld. Het voelde alsof ik in een weliswaar mooie, maar inhoudsloze ballon zat. Ik snakte naar zingeving, zonlicht, frisse buitenlucht en creatief werken met hart en handen.

Ik gooide het roer om door deeltijds te gaan werken en me te herscholen als kunstzinnig- en natuurcoach. Tegelijkertijd werd het beoefenen van Tai Chi Chuan een tweede oase voor mij. Maar uiteindelijk haalde de ratrace mij toch in en velde me met een burn-out. Ik had het eigenlijk al voorvoeld; het was hoog tijd om dichter bij mijn hooggevoelige natuur te gaan werken!


Het waren moeilijke jaren maar ze brachten me tot bij wie ik ten diepste ben. Tijdens mijn zoektocht kwam ik tot het wezenlijke inzicht dat iedereen alles al in zich heeft wat nodig is. Ik leerde opnieuw, net als het kind van vroeger, op mijn intuïtie te vertrouwen. De weg naar die bron vinden was echter niet zo eenvoudig. Het blijkt ook een hele (levens)kunst om op koers te blijven varen. Alles verandert immers constant.

In 2006, wijzigde ik drastisch van koers. 

Als Tai Chi trainer startte ik Bronkracht om holistisch met mensen te werken vanuit stiltebeleving; dicht bij hun eigen kern, in de natuur. En als kunstzinnig dynamisch coach leerde ik sensitieve zinzoekers in maandelijkse groeigroepen om vanuit hun hart en handen, zicht en voeling te krijgen op hun eigen aard, ritme en wijsheid.


Dankzij mijn coach-opleidingen en brede werkervaringen ben ik als loopbaanbegeleider aan de slag gegaan. Ik doe niets liever dan mensen begeleiden op weg naar hun eigen Bronkracht. Vanuit mijn persoonlijk verworven levenskunst én mijn holistische visie ervaar ik dat we zowel een druppel als de oceaan zijn: verbonden met alles in ons, rondom ons én met elkaar, waar ter wereld we ook zijn!

Mijn werking groeide organisch uit tot een creatieve werkplaats waar ik andere ‘diepzielduikers’ en therapeuten een haven van herkenning aanreik. Voel je welkom in mijn ‘atelier voor levenskunst’; een ontmoetingsplaats van verbinding waar je jouw (werk)leven leert vormgeven, trouw aan jouw natuur! 

Interview & copywriting 2016@Dorine Esser

 
Volg ons op